Pipon ompeluohje (+ maksuton PDF-kaava)

Helpon ja nopean pipon ompelu sopii mainiosti vaikka ihan ensimmäiseksi ompelutyöksi. Pipo käy myös mainiosti itse tehdyksi lahjaksi tai pienempien tilkkujen hyödyntämiseen.

Tästä postauksesta voit tilata kaksi erilaista pipon kaavaa maksutta sähköpostiisi ja näytän sinulle, mitenkä saat ne ommeltua onnistuneesti. Kuvallisten ja kirjallisten ohjeiden lisäksi löydät postauksen lopusta pipon ompeluohjeen videona.

Sovituskuvissa näkyvän naisten Kati ulkoilutakin kaava löytyy Unelmalliselta. Pipojen maksuttoman PDF-kaavan voit tilata sähköpostiisi suoraan tästä >> Pipon kaava.

Periaatteessa voit soveltaa tätä ohjetta minkä tahansa pipon ompeluun. Kaavasta riippumatta pipo voidaan yleensä ommella samalla tavalla.

 

Tilaa maksutta pipojen PDF-kaavat:

Saat tilattua maksutta pipojen itse tulostettavan PDF-kaavan sähköpostiisi klikkaamalla alla oleva kuvaa tai tätä linkkiä >> Pipon kaava. Saat kaavan mukana tulostus ohjeet A4 paperille sekä linkin tähän pipon ompeluohje postaukseen.

Kyseinen kaava sisältää kaksi resorillista pipoa koossa 48-62. Hyvin perinteisen päänmyötäisen sekä päälaelta hieman ruttuun menevän pipon. Voit tehdä kaavoilla pipoja myös ilman resoria, jos jätät sen kaavasta pois.

Jos sinulla on jotain kysyttävää tai mitä tahansa ongelmia ompelussa voit aina ottaa minuun yhteyttä sähköpostilla kati(at)unelmallinen.fi

Pipoihin tarvittavat materiaalit:

Pipo kannattaa ommella aina joustavasta materiaalista. Muista, että kankaiden paksuus saattaa vaikuttaa tarvittavaan kokoon.  

Jos teet pipon oikein ohuesta kankaista voi riittää päänympäryksen mukaan pienempikin koko ja taas päinvastoin oikein paksut materiaalit saattaa vaatia normaalia suuremman koon. 

Sovituskuvissa olen käyttänyt päälliseen ja resoriin trikoota ja vuorina on paksu teddykangas. Koska tuo teddy on todella paksua olisi minunkin kannattanut tehdä tästä kokoa isompi. 

Pipoissa kangasmenekki riippuu siitä, kuinka pienissä osissa leikkaat kappaleet ja teetkö kaikki samasta vai eri kankaista. Pipoihin kannattaa siis ehdottomasti hukata myös niitä tilkkulaatikon aarteita.

Jos ompelet koko ruttu pipon eli vuorin, päällisen ja resorit yhdessä osassa riittää 70 leveää kangasta 70 cm. Tavallisessa pipon näin leikattuna riittää 70 leveää kangasta 60 cm.

 

Pipo kankaiden leikkaaminen:

Sinulla on todella monia erilaisia mahdollisuuksia kankaiden leikkaamisen. Se miten leikkaat kankaat vaikuttaa suoraan myös ohjeessa tarvittaviin ompeluvaiheisiin.  

Ideana on joka tapauksessa ommella pipo kahdesta yllä näkyvän kuvan mukaisesta pitkästä kappaleesta, mikä sisältää päällisen, vuorin ja resorit.  

Tässä kuvallisessa ohjeessa päällinen ja resorit on leikattu samassa osassa ja vuori erikseen. Molemmat kappaleet on leikattu kaksi kertaa kaksinkertaisen kankaan taitteelta.

Videolla näkyvässä ohjeessa taas kaikki kappaleet päällinen, vuori ja resorit on leikattu erikseen. Jolloin kaikkia osia leikataan kaksi kaksin kaksinkertaisen kankaan taitteelta.

 

Pipon ompeluohje:

  • Laita päällinen+resori kappale ja vuori päällekkäin oikeat puolet vastakkain. Ompele ne kiinni toisiinsa poikkisaumasta. Toista sama toiselle päällinen+resori ja vuorikappaleelle.

  • Ompele kaikkien kappaleiden kolmion malliset lakisaumat kiinni oikeat puolet vastakkain ompelukoneen suoralla ompeleella. Näin saat ne ommeltua hyvin loivasti kulmasta, jolloin se ei ala törröttää ikävästi.

  • Jos haluat pipon enemmän ruttuun kuin sovituskuvissa, voit tässä vaiheessa poimuttaa kappaleita hieman päälaelta framilonnauhalla. Korkeintaan pari senttiä molemmin puolin riittää varmasti.

Katso ohjevideo >> Kankaan poimuttaminen framilon joustonauhalla.

  • Laita nyt molemmat pitkät kappaleet (päällinen+resori+vuori) oikeat puolet vastakkain ja ompele ne kiinni toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Muista jättää kääntöaukko!

  • Käännä pipo oikeinpäin ja sulje kääntöaukko ompelukoneella tai käsin ommellen.

  • Asettele lopuksi pipo oikeaan muotoonsa laitamalla se ensin kaksin kerroin niin, että vuori on päällisen sisällä ja kääntämällä resori päälle päin. Ns. nurjan puolen resorista tulee siis päällepäin näkyvä resori, mikä kannattaa huomioida kankaita leikatessa.

 

Voit katsoa yllä olevasta videolta pipon ompeluohjeen. Etenkin kankaiden leikkuu voi aueta videolta selkeämmin kuin tästä kuvallisesta ohjeesta.

Toivottavasti ohjeesta ja kaavoista on sinulle paljon iloa. Jos haluat antaa palautetta tai sinulle tulee milloin tahansa, jotain kysyttävää niin voit laittaa minulle viestiä kati(at)unemallinen.fi  

Saat ommella kaavalla omaan käyttöösi, lahjaksi ja hyväntekeväisyyteen niin paljon kuin haluat, mutta pyydän ettet käytä sitä kaupalliseen tarkoitukseen. 

Olen erittäin kiitollinen, jos kokiessasi tämän pipon ompeluohje postauksen hyödylliseksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!