5 innostavaa vinkkiä ompelun aloittamiseen
Haluaisitko sinäkin osata ommella? Tässä postauksessa annan sinulle viisi innostavaa vinkkiä ompelun aloittamiseen, jotta sinäkin uskaltautuisit kokeilemaan. Tärkeintä on halu oppia, kokeilla ja kehittyä.
Olen monesti pohtinut sitä, kuinka niin monet miettivät omia ompelutaitojaan tai sanovat kokeilematta, etteivät osaa ommella. Minusta se on todella harmillista. Eihän kukaan meistä ole valmiiksi osannut. Riittää kun haluaa kokeilla, oppia tehdessä.
Lue lisää: Miten opin ompelemaan?
Minusta ompelussa ei ole yleensä ottaen edes olemassa selkeästi oikeaa ja väärää. On paljon erilaisia tyylejä toteuttaa jokin asia. Kuten yksi Unelmallisen Facebook seuraaja hyvin sanoi ”on olemassa helpompi ja vaikeampi tyyli”.
Se taas mikä on minusta helppoa, saattaa toisesta olla todella hankalaa. Eihän siis turhaan väheksytä omia taitojamme vaan riemuitaan onnistumisista ja jokaisesta uudesta kokeilusta.
1. Innostu niin onnistut
Oikeastaan kaikki lähtee innostuksesta. Oli kyseessä, sitten hetken päähän pisto kuten itselläni ompelun aloittaessa tai pitkän harkinnan päätös. Kun jostain asiasta oikein innostuu aivan varmasti, jossain vaiheessa myös onnistuu.
Ompelu on yksi niistä lajeista, joita on ainakin oman kokemukseni mukaan lähes mahdotonta toteuttaa, jos ei huvita. Parasta on kun pääsee kunnon flow-tilaan. Hukkaa täysin kaiken muun ympäriltään.
Aivan ensimmäisissä ompeluissa tähän on kuitenkin melko turha tähdätä. Kaikki keskittyminen kannattaa ihan suosiolla suunnata juuri sillä hetkellä ommeltavaan kohtaan.
2. Etsi tietoa
Täysin ompelutaidottomana aloitin itse aikoinaan ompelun tyhjentämällä paikallisen kirjaston sekä kysymällä Eurokankaan myyjältä, mitä voisin tarvita. Voin siis melko varmasti sanoa, että kuka tahansa voi oppia. Olenhan itsekin noista lähtökohdista päätynyt ompelualan yrittäjäksi.
Aika monta juttua olen kuitenkin oppinut vasta kantapään kautta. Eikä ompelutaipaleeni ole suinkaan ollut aina yhtä juhlaa. Siihen on mahtunut monia onnistumisen riemuja, mutta myös epätoivon hetkiä. Juuri sen takia haluan omalta osaltani auttaa muita alkuun ompelussa.
Lue lisää: Miten opin ompelemaan?
Nykyään netistä löytyy hurjasti erilaisia ohjeita ja tietoja, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää. On turha kärvistellä, jos voi löytää oikeanlaisen ohjeen tai kysyä apua. Kannattaa myös tutustua kaikkiin Unelmallisen ompeluohjeisiin.
Et varmasti ole ainoa, joka on paininut ompelussa jonkun tietyn ongelman kanssa. Minulle voi myös aina laittaa viestiä, jos kaipaa neuvoa. Autan oikein mielelläni!
3. Ompelukaverit
Kanssa ompelijoista voi olla suunnattomasti iloa ompelun aloittaessa. Voit saada vinkkien ja neuvojen lisäksi uusia ystäviä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista. Hakeudu siis ompelevaan seuraan niin sosiaalisessa mediassa kuin kasvotusten.
Facebookista löytyy niin valtakunnallisia kuin paikallisia ompeluryhmiä. Etenkin monissa paikallisissa ryhmissä järjestetään erilaisia tapahtumia ja kokoontumisia, jopa yhteisiä kangasmatkoja.
Lisäksi ympäri Suomea järjestettävillä kädentaitomessuilla pääse helposti materiaalien lisäksi tutustumaan muihin harrastajiin sekä yrittäjiin.
4. Kokeile ensin
Ompelu ei suinkaan ole ilmainen harrastus ja rahaa saa palamaan halutessaan täysin tähtitieteellisiä summia. Etenkin aloitus kustannukset nousevat helposti suuriksi jo pelkästään kaikista välttämättömistä tarvikkeista.
Jos ompelu on itselle täysin vieras laji ei ensimmäisenä kannatakaan suunnata suoraan ompelukonekaupoille. Laadukkaat välineet tekee ompelusta ehdottomasti mielekkäämpää, mutta pyri ensin kokeilemaan jonkun toisen tarvikkeilla.
Itse olen aloittanut ompelun äidiltä lainatulla ompelukoneella, mutta jokaisen lähipiiristä toimivia koneita ei ehkä löydy. Tällöin kannattaa harkita erilaisia ompelukursseja tai suunnata kirjastoon. Monien kaupunkien kirjastoista löytyy nykyään ompelukone.
5. Aloita helpoista töistä
Onnistumisen riemun myötä innostus ompeluun kasvaa. Se on aivan mahtava fiilis kun huomaat, että sinä osasit. Liian haastavilla ja yksityiskohtaisilla töillä tuon fiiliksen saa kuitenkin rikottua hetkessä. Älä siis lähde kokeilemaan ompelua liian vaikeilla projekteilla.
Jos ensi töikseen meinaa tehdä ulkoilutakin tai yksityiskohtaisen juhlamekon on melko varmaa, että se jää myös viimeiseksi ompeluksi. Aloita helposta ja yksinkertaisesta. Unelmalliselta löydät paljon aloittelijoille sopivia naisten ja miesten vaatteiden ompelukaavoja.
Uuden opettelu on kuitenkin aina aluksi enemmänkin hidasta rämpimistä kuin onnellista flow-tilassa leijumista. Ompelu lukeutuu silti niihin asioihin, joihin oppii vain tekemällä. Eikä ratkojasta muuten pääse ikinä kokonaan eroon.
Ompelussa kuitenkin kehittyy usein myös varsin nopeasti. Kokeile vaikka! Ompele kaksi kertaa peräkkäin sama asia niin huomaat varmasti kehityksen. Ei tarvitse enää ihan joka kohdassa pohtia päätä puhki, menikö se näin vai noin.
Toivottavasti sinäkin innostunut ja uskaltaudut kokeilemaan ompelua! Jos sinulla on jotain kysyttävää, haluat antaa palautetta, kaipaat apua ompelussa tai haluat jakaa omia onnistumisiasi, voit aina laittaa minulle viestiä kati(at)unelmallinen.fi
Olen todella kiitollinen, jos kokiessasi tämän postauksen viisi vinkkiä ompelun aloittamiseen hyödylliseksi sekä innostavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!