7 vinkkiä ompelujumin parantamiseen

Tunnetko ompelujumin? Tuon katalan taudin, joka sammuttaa koneiden moottorit. Laittaa ompelijan pyörittelemään peukaloita tai keksimään muita hommia. Saa kauniitkin kankaat näyttämään tylsiltä, pahimmillaan jopa ihan ahdistavilta.

Ompelujumi on varsin yleinen tauti ompeluharrastajien ja -yrittäjien keskuudessa. Melko varmasti se tulee jossain vaiheessa kiusaamaan meistä jokaista enemmän tai vähemmän. Tässä postauksessa tulen antamaan sinulle 7 erilaista täsmä vinkkiä ompelujumin karkottamiseen.

Uskallan väittää, että ymmärrän todella hyvin ompelujumista kärsiviä. Vaikka saan tehdä ompelun parissa työtä, jota rakastan en suinkaan ole immuuni ompelujumille. Päinvastoin työnpuolesta se kiusaa minua toisinaan jopa keskivertoa enemmän!

Ompelua harrastavana on jopa ihan ok kärvistellä jumin kourissa, mutta itselläni ei ole tähän yleensä mahdollisuutta. Toki pidän välillä eri mittaisia taukoja tai lomaa, mutta joskus jumi pääsee yllättämään kesken tärkeiden projektien, jolloin aikaa innostuksen odotteluun ei liiemmin ole.

Koska olen joutunut panostamaan erilaisten ompelujumin karkotus ideoiden kehittelyyn ja tiedän sen vaivaavan monia muitakin, haluan jakaa sinulle omat vinkkini. Jotta sinäkin voisit jälleen innostua ja onnistua ompelussa.

Ompelujumi kuten myös innostuksen henkiin herättäminen on usein monen asian summa. Ihan ensimmäisenä kannattaakin istua rauhassa alas ja pohtia syitä omalle ompelujumille. On helpompi lähteä miettimään ratkaisua kun tietää mistä ongelma on lähtöisin.

Syitä ompelujumiin on lukemattomia. Välillä innostus katoaa epäonnistuneen ompeluksen myötä, toisinaan kaaoksen omainen ompelutila työntää pois luotaan ja joskus ”pitäisi ommella” tehtävien lista houkuttelee muihin juttuihin.

7 vinkkiä ompelujumin parantamiseen: 

Aika – Pakottaminen ei yleensä ole erityisen pysyvä ja toimivin ratkaisu ompelujumin karkottamiseen. Suosittelenkin miettimään, voisitko vain antaa jumin vellata rauhassa? 

Olen huomannut, että innostus palaa usein odottamalla kärsivällisesti. Ei yritä väkisin vaan antaa jumin rauhassa vaivata. Palaa koneiden ääreen, sitten kun inspiraatio vihdoinkin iskee. Yleensä se tulee täysin yllättäen kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Tämä on kokemukseni mukaan yksi toimivimmista tyyleistä silloin kun ompelujumi on saanut alkunsa innostuksesta. Kun keskittyy liian kauan intohimoisesti yhteen asiaan, kuten tässä tapauksessa ompeluun, tulee varmasti eteen jossain vaiheessa eräänlainen kyllästyminen.

Uudet tarvikkeet – Etenkin jos kaikki vanhat jutut tuntuu kyllästyttäviltä, voi ompelu innostus löytyä uusista asioista ja kokeiluista. Liian kauan kaapissa marinoidut kankaat saattavat taltuttaa ompelu innon. 

Tällöin niiden on parempi antaa hetki olla kokonaan ilman huomiota. Vähän niin kuin lasten lelut, jos ne vie välillä varastoon odottamaan, tuntuu ne jo muutaman kuukauden päästä täysin uusilta. Ainakaan ei kannata ryhtyä haikeasti tuijottamaan niitä hamstrattuja tavaroita! 

Joissain tapauksissa kauemman ompelua odottaneet materiaalit on itse asiassa parempi laittaa rohkeasti kokonaan kiertoon. Uudessa kodissa sinua kyllästyttävät tarvikkeet pääsevät toivottavasti innolla paininjalan alle. 

Jos kaipaat ispiraatiota uusiin kankaisiin, löydät blogista pitkän listauksen kotimaisista netti kangaskaupoista. Uusia kaavoja etsiessä kannattaa käydä kurkkaamassa Unelmallisen verkkokaupasta suosittuja naisten ja miesten ompelukaavoja.

Lue lisää: Pitkä listaus kotimaisista netti kangaskaupoista

Ompele mitä haluat – Jos erilaiset To Do listalla olevat ompelut saa sinut lähes hengästymään jo ajatuksesta, voi olla syytä heittää ”pitäisi” ompelut hetkeksi sivuun ja ommella mitä oikeasti haluat. Kun tarve lista on pitkä kuin nälkävuosi ja yhtään ei huvita, niin helposti lopputuloksena on ompelujumi. 

Toisinaan kyllä kannattaa kokeilla ensin pelkkää ompeluun ryhtymistä. Se on usein se haastavin vaihe. Kun on saanut tarvikkeet esille ja ryhtyy töihin, voi se innostus ”pitäisi ompeluihinkin” yllättäen löytyä. Jos tämä ei toimi on ehdottomasti parempi ensin ommella, jotain mitä oikeasti haluaa.

Järjestys – Onko ompelutilasi kaaoksen valllassa? Ompelutarvikkeiden kaaos on oman kokemukseni mukaan yksi tehokkaimmista tavoista saada ompelujumi.

Kun kaikkialla on tarvikkeita hujan hajan ja ompelukoneitaan ei meinaa sotkulta erottaa, tulee aika harvoin ryhdyttyä erityisen innostuneena ompelemaan. Se vähäinenkin innostus laantuu viimeistään siinä vaiheessa kun huomaa kaiken ajan kuluneen ompelun sijasta tavaroiden etsimiseen. 

Lue lisää: 5 Vinkkiä ompelutarvikkeiden järjestämiseen

Helppoa ja nopeaa – Tämä voi olla toimivin ratkaisu etenkin silloin kun jumi liittyy epäonnistuneeseen ompeluun. Tärkeintä on löytää innostus mahdollisimman nopeasti uudelleen eikä jäädä rypemään epäonnistumisen tunteeseen.

Epäonnistumisia tulee aivan varmasti meille jokaiselle! Helppo ompelu, tuttu kaava ja kaunis kangas. Näillä tutuilla ja turvallisilla eväillä onnistumisen tunne on melkeinpä taattu. 

Toisaalta on myös välillä muutenkin mahtavaa ommella pertsaa eli perus vaatetta ilman sen kummallisempia krumeluureja. Jotain sellaista mitä voi vain onnellisena surautelle. Onnistumisen jälkeen tekee taas mieli rohkeasti ja innostuneesti tarttua haastavampiin töihin.

Haasteet ja yhteisöllisyys – Koetko ompelun toisinaan yksinäiseksi ja kaipaat harrastuksen ympärille enemmän yhteisöllisyyttä? Silloin kannattaa ehdottomasti liittyä Facebokissa paikallisiin ompeluryhmiin ompelujumin karkottamiseksi.

Useilla paikkakunnilla järjestetään säännöllisesti ompelulaneja, joissa harrastajat kokoontuvat ompelemaan yhdessä. Yleensä paikalle kuskataan omat koneet sekä tarvikkeet ja tarkoituksena on ommella yhdessä muutama tunti tai jopa kokonainen viikonloppu. 

Ompelulanien lisäksi yhteisöllisyyttä voi löytyä muutenkin sosiaalisesta mediasta. Useat bloggaat, yritykset ja Facebook ryhmät järjestävät toisinaan erilaisia ompeluhaasteita. Voit vain heittäytyä haasteeseen ja nauttia ompelusta kun joku toinen on jo päättänyt työn ja ajan.

Tällaiset haasteet, jotka jokainen voi toteuttaa omissa oloissaan antaa tekemiseen helposti yhteisöllisyyttä ilman, että tarvitsee järjestää kotoa lähteminen ja koneiden raahaaminen toisaalle. 

Etsi inspiraatiota – Tuntuuko sinusta, että tekisi mieli ommella, mutta kaikki ideat on hukassa? Silloin kannattaa mielestäni tutustua rauhassa muiden ompeluihin. Toisten työt voivat antaa uusia oivalluksia ja inspiraatiota ompeluun. Facebookin ompeluryhmät, Instagram ja Pinterest ovat mainiota paikkoja uusien ompelu ideoiden etsimiseen.

Itse tykkään etenkin Pinterestistä kun löydetyt ideat voi tallentaa omin tauluihinsa. Nykyään muuten myös Instagramissa voi ideat tallentaa helposti suosikkeihin klikkaamalla hieman kirjanmerkkiä muistuttavaa painiketta kuvan alla vasemmassa reunassa. 

Vinkki! Jos suinkaan mahdollista niin pyri päästämän innostus irti heti takaisin tullessaan. Se saattaa kyllä odottaessa kasvaa, mutta riskinä on myös innostuksen laantuminen ja entistä syvempi ompelujumi.

Toivottavasti näistä ideoista on sinulle hyötyä ja apua kun ompelujumi pääsee yllättämään. Jos sinulla on jotain kysyttävää, haluat antaa palautetta tai muuten vain vaihtaa ajatuksia ompelusta, voit aina laittaa minulle viestiä kati(at)unelmallinen.fi

Olen todella kiitollinen, jos kokiessasi tämän postauksen hyödylliseksi sekä innostavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!