Etutaskujen ompeluohje - kuvallinen ompeluohje

Suunnitteletko ensimmäisten taskullisten housujen tai hameen ompelua? Jännittääkö? Tämän ohjeen avulla ompelet etutaskun vaatteeseen kuin vaatteeseen.

Tässä mallina on käytetty Unelmallisen uutta Sari-housuhameen kaavaa ja siitä löytyvää reilun kokoista etutaskua. Ohje on tarkoitettu kudotulle kankaalle.

Etutaskun ompeluohje ilmestyy pian myös videon muodossa Unelmallisen YouTube-kanavalta.

 

Huomioi nämä ennen kuin aloitat

Taskuja, kuten muitakin vaatteiden yksityiskohtia ommellessa kannattaa muistaa välisilitysten tekeminen. Niillä on valtava merkitys lopputulokseen. Muista siis näyttää saumoille silitysrautaa aina ohjeen sitä ehdottaessa!

Leikkaa ensin ompelemasi vaatteen kappaleet taskupussit mukaan luettuna. Ylätaskupussin eli ulomman taskukappaleen voit leikata halutessasi vuorikankaasta.

 

Voit huolitella kaikki kappaleet ympäriinsä tässä vaiheessa tai seurata tämän ohjeen työjärjestystä ja tehdä huolittelut työn edetessä.

 

Taskujen kaavoituksesta

Sari-housuhameen kaavassa on viisto etutasku. Etukappaleen taskunsuun voi myös piirtää kaarevaksi, jolloin tasku muistuttaa ulkonäöltään farkkujen taskua.

Muutos tehdään etukappaleen ja ylätaskupussin kaavaan.

Alataskupussin eli alemman taskukappaleen voi myös ommella kahdesta osasta. Tällöin näkyviin jäävä osa ja noin 2 cm taskun sisään menevästä osasta leikataan miehustakankaasta (varjokaitale) ja loppuosa vuorikankaasta (alataskupussi).

Tällöin ihan ensin ommellaan varjokaitale ja alataskupussi: asetetaan varjokaitale ja alataskupussi oikeat puolet vastakkain kiinnitysreunoistaan ja ommellaan suoralla ompeleella sekä huolitellaan saumanvarat yhteen. Silitä sauma siistiksi. (Näin sait aikaan täsmälleen alataskupussin muotoisen kappaleen)

 

Taskujen ompelu

Ohjeessa puhutaan yhdestä taskusta. Voit kuitenkin tehdä vaiheet yhtä aikaa molemmille taskuille, jolloin työ käy nopeammin.

Jos haluat painaa taskunompelun vaiheet paremmin mieleesi, voit ommella ensin toisen taskuin kokonaan ja siirtyä sitten toisen taskun ompeluun. Näin voit kokeilla, tuntuuko se jo sujuvammalta.

 

1. Aloita taskujen ompelu laittamalla ulompi taskupussi etukappaleen taskunsuulle oikeat puolet vastakkain. Ompele taskunsuun sauma suoralla ompeleella.
2. Silitä sauma auki työn oikealta puolelta. Käännä saumanvarat taskupussin suuntaan. Jos taskunsuu on kaareva, tee ensin aukileikkaukset saumanvaroihin. Käytä silittäessäsi vain raudan kärkeä, jotta taskupussi kääntyy nurjalle tasaisesti.
3. Taskunsuun tikkaus:
Tapa 1: Pidä etukappale ja taskupussi eri suuntiin. Tikkaa taskupussin oikealta puolelta ylätaskupussi saumanvaroihin läheltä ommeljuovaa. Käännä ja silitä taskupussi paikalleen etukappaleen nurjalle puolelle.
Tapa 2: Käännä ja silitä ylätaskupussi nurjalle. Tikkaa etukappaleen ja taskupussin läpi noin paininjalan etäisyydeltä reunasta. Halutessasi voit tehdä viereen toisenkin ompeleen.

4. Käännä etukappale nurja puoli ylöspäin ja aseta alataskupussi paikalleen ylätaskupussin päälle oikeat puolet vastakkain. Neulaa taskupussin reunat yhteen ja ompele taskupussi suoralla ompeleella. (Huolittele taskupussin saumanvarat yhteen.)

 

5. Käännä etukappale pöydälle oikea puoli ylöspäin ja asettele tasku suoraksi paikalleen. Kiinnitä taskupussi reunoistaan etukappaleen saumanvaroihin vyötärölle ja sivusaumaan nuppineuloilla. Ompele taskupussi paininjalan etäisyydeltä apuompeleella saumanvaroihin. Käytä pitkää tikkiä.

Tasku on nyt valmis ja voit ommella vaatteen loppuun ompeluohjetta seuraten.

 

 

 

Toivottavasti ohjeesta on sinulle paljon iloa. Jos sinulle tulee jotain kysyttävää tai haluat antaa palautetta niin voit laittaa minulle viestiä kaisa(at)unemallinen.fi.