Kaitaletaskun ompelu - kuvallinen ohje

Nyt on aika ommella tasku, jota ei ole Unelmallisella ennen nähty!

Tätä taskua varten vaatteeseen leikataan reikä eli halkio. Ohje on halkiotaskuun, jonka taskunsuuaukkoon tulee kaitale ja päällitikkaukset. Tässä postauksessa on kuvallinen ompeluohje ja video-ohjeen voit katsoa tästä linkistä.

Kankaan leikkaaminen keskeltä taskua varten kuulostaa pelottavammalta kuin lopulta onkaan. Ensin kiinnitetään toinen taskupussikangas ja vasta sitten leikataan.

Tiedät siis jo ennen leikkaamista, että tasku on oikealla paikallaan.

Taskun voit toteuttaa niin kudotusta kuin joustavasta kankaasta. Parhaiten se sopii ohuille ja keskivahvoille kankaille, kuten puuvillalle, viskoosille ja loistavasti myös collegelle.

Suosittelen kokeilemaan vähintään ensimmäisen version tilkulle. Näin työvaiheet tulevat tutuiksi ja oma varmuutesi osaamisestasi vahvistuu.

Halkiotasku kaitaleella löytyy Unelmallisen Paju-kaavasta. Voit hyvin kokeilla sitä lähes mihin vain paitaan tai takkiin, vaikkapa Manta-tunikaan tai Emma-paitaan.

Kangasvalinnoilla ja kaitaleen väriä vaihtamalla saat aikaan hauskaa ilmettä.

Tarvitset siis sopivaa kangasta olevan vaatteen tai tilkun, liimattavaa tukikangasta taskunsuuhun ja ripauksen kokeilumieltä.

Muista taskun kappaleita leikatessasi huolehtia langansuunta oikeaksi.

 

Pidetään ensin pieni käsitteiden opetteluhetki:

Alataskukangas – taskupussin kangas, joka sijaitsee vartaloa vasten vaatteen ollessa käytössä. Tämä kangas vilahtelee hiukan näkyviin, kun taskua käytetään.

Voit halutessasi valita jonkin hauskan, kestävän kankaan. Tukeva trikootilkku tai vaikkapa kuviollinen tilkkutyökangas sopii hyvin.

Ylätaskukangas – Taskupussin kangas, joka sijaitsee vaatetta vasten. Ylätaskukangasta käytetään taskuaukon tekemiseen.

Valitse venymätön, vaatteen väriä lähellä oleva kangas tai tue taskunsuun kohta huolellisesti venymättömällä tukikankaalla.

Taskukaitale – Taskun näkyviin jäävä osa. Voit käyttää tähän vaatteen kangasta tai jotakin kontrastiväriä. Kaitale kannattaa tukea joustamattomalla tukikankaalla.

 

Jos haluat valmiit kaavat, voit tilata paperiarkkina ja PDF-kaavana saatavilla olevan Paju-paitakaavan, jonka arkilla taskun kaavat ovat valmiina. 

 

Ja sitten siirrytään itse ohjeeseen:

Kaavan piirtäminen

Piirrä taskupussin kaava, jos sinulla ei ole sellaista valmiiksi:

Piirrä paperille haluamasi kokoinen kaitale luonnollisessa koossa (esim. 2 x 15 cm)

Piirrä taskupussin reunat 3 cm etäisyydelle kaitaleen yläreunasta ja sivuista.

Jatka taskupussissa haluamasi pituinen ja piirrä sen pohja. Voit tehdä kaarevat nurkat, jolloin pöly ei kerry niihin.

Piirrä langansuuntamerkki taskunsuun suuntaiseksi.

 

 

Taskuaukon valmistaminen

 • Leikkaa kaavan avulla ylä- ja alataskupussikankaat. Lisää tarvittaessa saumanvarat.
 • Liimaa tukikangas ylätaskukankaaseen ja vaatteen nurjalle puolelle taskun kohdalle.
 • Piirrä ylätaskukankaan nurjalle puolelle taskunsuu oikealle kohdalle.

 

 • Merkitse taskun paikka vaatteeseen nuppineuloin. Niiden avulla saat ylätaskupussin kohdistettua oikealle paikalle. Aseta kankaat oikeat puolet vastakkain.

  • Piirrä taskunsuun ympärille taskuaukko suunnittelemasi kaitaleen kokoisena.
  • Ompele viivaa pitkin suorakaiteen muoto. Aloita pitkän sivun keskeltä ja pysähdy jokaisessa kulmassa neula alhaalla ja käännä työ. Ompele lopuksi noin 1 cm päällekkäin.

   

  • Leikkaa teräväkärkisillä saksilla taskunsuu auki. Leikkaa ensin ommelten välistä noin 1,5 cm päähän päädyistä. Jatka leiikkamalla kulmiin aukileikkaukset. Leikkaa ompeleeseen asti, mutta varo katkaisemasta sitä! Päätyihin muodostuu kolmiot.

  saumanvarat avataan silittämällä

  • Avaa saumanvarat silittäen tai kynnellä painaen. Käännä taskupussi taskuaukon läpi oikealle puolelle. Silitä taskuaukko siistiksi.

   

  Kaitaleen leikkaaminen

  • Leikkaa näkyviin jäävä taskunsuun kaitale (esim. 6 cm x 17 cm). Muista, että kaitale on valmiissa taskussa kaksinkertainen ja lisää myös saumanvarat. (Laskukaavat: korkeus: 2 x aukon korkeus + 2 cm, leveys: aukon leveys + 2 cm) Tue tarvittaessa kaitale joustamattomalla tukikankaalla.

  • Taita ja silitä kaitale kaksin kerroin nurjat puolet vastakkain. Huolittele kaitaleen päädyt ja alareuna siksakilla tai saumurilla.

   

  Kaitaleen kiinnittäminen

  Kaitale kiinnitetään kahdessa vaiheessa. Ensin tikataan taskun päädyt ja alareuna. Sitten alataskukangas asetetaan paikalleen ja tikataan taskun päädyt ja yläreuna. Tällä viimeisellä ompeleella kiinnittyvät kaikki kangaskerrokset. Toimi siis seuraavasti:

   

  Alareunan ompelu

  • Aseta kaitale aukon alle siten, että sen taite reuna tulee aukon yläreunan kanssa samalle korkeudelle. Varmista, että ylätaskupussi ei jää näkyviin aukon reunoissa.
    • Neulaa kaitale paikalleen oikealta puolelta alareunasta ja päädyistä.
    • Tikkaa päädyt ja alareuna.

     

    Yläreunan ompelu

    • Aseta alataskukangas kohdalleen alimmaiseksi oikea puoli ylöspäin. (Taskukankaiden oikeat puolet vastakkain)

    • Neulaa vaatteen oikealta puolelta taskun päädyt ja yläreuna kaikkien kankaiden läpi (vaatteen kangas, ylätaskupussi ja alataskupussi)
    • Tikkaa päädyt ja yläreuna läheltä aukon reunaa. Katso päädyissä, että ompelet edellisen ompelen päältä.

     

    Viimeistely

    • Viimeistele tasku ompelemalla taskupussit yhteen ulkoreunastaan. Huolittele reunat. Voit tarvittaessa kaventaa saumanvaroja.

    Urakka on valmis ja tasku paikallaan!

     

    Tämä tasku ei ole helpoin, mutta ei vaikeinkaan. Minun oli kerrattava halkiotaskun ompelu, kun edellisen valmistamisesta oli vierähtänyt hyvä tovi.

    Minun mielestä haastavinta on neulata kaitale oikealle kohdalle ja tikata siististi. Taskuaukon leikkaaminen auki vaatii rohkeutta, mutta se kannattaa. 😊

    Näitä taskuja kannattaa kokeilla tehdä useampaan asentoon. Niiden käyttäminen ja ulkonäkö vaihtelee sen mukaan, tuleeko tasku vaaka- vai pystysuoraan vai ompeletko sen vinoon.

    Jos huomaat ohjeessa jotain omituista, sinulle tulee muita aiheeseen liittyviä ajatuksia tai haluat toivoa blogiin jotain tiettyä aihetta, laita minulle viestiä osoitteeseen kaisa (a) unelmallinen.fi. Olen vain viestin päässä.

    Ompelun iloa!