Karnaluks eli käsityöliikkeiden helmi Tallinnassa – sisältää 5 vinkkiä onnistuneeseen matkaan

Karnaluks – kannattaako lähteä?

Tiedätkö Karnaluksin? Tuon Tallinnassa sijaitsevan käsityötarvikekauppojen helmen. Tässä postauksessa kerron sinulle omat vinkkini ja kokemukseni tuosta suomalaisten ompelu- ja käsityöharrastajien suosimasta tavarataivaasta. Jos olet pohtinut, kannattaako Karnaluksiin lähteä tämä postaus on juuri sinulle!

Lukemieni kokemusten ja matkakertomusten perusteella moni lähtee Tallinnaan juuri Karnaluks kohteenaan. Hieman nopeamman vierailun pystyy ujuttamaan helposti päivämatkaan, mutta tämän kokoluokan kaupassa jää varmasti monen tunnin vierailun jälkeenkin nähtävää vielä seuraavalle reissulle.

Me yhdistettiin miehen kanssa Karnaluks parin päivän Tallinnan pika visiittiin. Minun toiveestani tämä käsityötarvikkeiden aarreaitta, kuului tietenkin etukäteen suunniteltuihin nähtävyyksiin.

Miten löydät Karnaluksiin?

Olin kuullut monesti puhuttavan, että kauppa on ihan tavallisessa kerrostalossa, mutta en ihan oikeasti tainnut uskoa ennen kuin itse näin. Onneksi kurvasimme saamiemme neuvojen mukaisesti ensimmäisellä kerralla paikalle taksilla.

Mainittakoon, että asiointi paikallisen taksikuskin kanssa sujui oikein mainiosti! Kerrot vain Karnaluksin osoitteen Hermanni 1 ja kuski todennäköisesti arvaa jo, mihin tavarataloon oletkaan matkalla. 

Karnaluksiin pääse helposti Tallinnan keskustasta myös jalkaisin. Etenkin hienolla säällä ja ajan kanssa tämä on oikein varteenotettava vaihtoehto. Reippailtavaa matkaa kertyy suoraan satamasta reilut kolme kilometriä suuntaansa. 

Päätit suunnata paikalle millä tahansa kulkuneuvolla, älä turhaan hämmenny paikan sijainnista. Vai voisitko kuvitella, että tuon alla olevan kuvan kerrostalosta löytyy Tallinnan suosituin, kaikkien suomalaisten ompelu- ja käsityöharrastajien ylistämä tavarataivas? Etsi siis kuvassa näkyvä kerrostalo ja marssi suoraan sisälle C-rappuun. Ihan rohkeasti sisälle vaan, vaikka se kuinka tuntuisi hassulta. 

 

 

Millaista Karnaluksissa on?

Sanottakoon nyt heti aluksi, että tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen käsityötarvikekauppa, jossa olen vieraillut. En ole kuitenkaan koskaan ennen nähnyt mitään tämän kaltaista. Heti sisälle astuttuani ymmärsin, mitä ihmiset tarkoittavat sanoessaan, että lähtivät lähes tyhjin käsin kotiin, koska vaihtoehtoja oli niin paljon, etteivät he yksinkertaisesti tienneet mitä ostaisivat.

Mies käski pyyhkiä kuolat suupielestä, kun katselin suu auki ympärilläni olevaa tavara paljoutta. Kaikkia notkuvia hyllyjä, täynnä valtavia määriä erilaisia käsityötarvikkeita. On hyvin vaikea kuvitella, etteikö tästä kaupasta löytyisi mitä tahansa kaipaamaasi tarviketta.

Ensimmäisessä kerroksessa luuli herkästi nähneensä jo kaiken, mutta toisen kerroksen ompelukoneiden jälkeen avautui kaupan kolmannesta kerroksesta entistä huikeammat tarvike valikoimat. Tuntui kuin erilaisia lankoja, nauhoja ja vetoketjuja olisi ollut silmänkantamattomiin. 

Siisteydellään Karnaluks tuskin pääsee ketään hurmaamaan ja paikoitellen se ehkä muistuttaakin enemmän jättikokoista varastoa kuin suosittua kauppaa. Alakerrassa järjestys oli selkeästi parempi, mutta mitä kauemmaksi suuntasi ulko-ovelta sen suurempia tavara kasoja saattoi löytyä.

 

Mitä kannattaa ostaa? 

Yllättävän herkästi paikan päällä iskee runsauden pula ja valikoimaan nähden ennakkoon suunnittelemattomat ostokset saattaakin jäädä hyvin pieniksi. Suosittelen lämpimästi tekemään jo kotona kunnollisen kauppalistan tarvittavista ostoksista, jottei paikan päällä iske minun tavoin shokki valikoiman määrästä.

Tallinnan yleisen hintatason nousun saattoi mielestäni havaita osittain myös Karnaluksissa. Säästämään sinne ei välttämättä siis kannata lähteä. Viimeistään muissa matkakuluissa todennäköisesti kyllä häviää saavutetut säästöt mennen tullen.

Kankaiden hinnoissa oli mielestäni todella suurta vaihtelua ja tavallista trikoota tai collegea saa kyllä samaan hintaan kotimaastakin. Sen sijaan neuloissa ja monissa muissa ompelutarvikkeissa voi saada säästettyä enemmänkin. Ainakin itse huomasin lisäksi paljon sellaisia pikku juttuja, minkä ostamiseen en edes tietäisi Suomessa sopivaa kauppaa.

Valikoima ei suinkaan keskity pelkästään ompeluun vaan tarvikkeita ja materiaaleja löytyy hyvin monenlaisiin käsityöharrastuksiin kuten korujen askarteluun ja neulontaan.

5 vinkkiä onnistuneeseen Karnaluks vierailuun:

  • Suuntaa ensimmäisellä kerralla paikalle suosiolla taksilla. Sen sijaan takasin keskustaan kannattaa matkata kävellen, sillä Tartu maantee varressa on useita muita kangaskauppoja kuten Abakhan Fabrics ja Kangadzungel.
  • Kirjoita tarkka ostoslista valmiiksi jo kotona. Pääset tutustumaan valikoimaan Karnaluksin verkkokaupassa, josta tilaukset tarvittaessa postitetaan myös Suomeen. Kannattaa siis ensin harkita, kantaako kymmeniä kiloja kotiin vai maksaako mielummin 10€ postimaksut.
  • Varaa riittävästi aikaa ja asennoidu jo siihen, ettet varmasti ehdi tutkia jokaista nappia ja nauhaa.
  • Keskity ostoksissa erikoisempiin tuotteisiin, joita et tiedä saatavan Suomesta.
  • Ohjaa perheesi suosiolla kaupan sisääntulon vierestä löytyvään tilaan odottamaan, jos he eivät ole innostuneita käsityötarvikkeista.

Innostavia ompelumatkoja sinulle! Tiesithän, että kommentti mahdollisuuden sijaan voit aina laittaa minulle sähköpostia kati(at)unelmallinen.fi jos sinulla on jotain kysyttävää, haluat antaa palautetta tai toiveita tuleviin postauksiin. 

Lue lisää: Kotimaiset nettikangaskaupat (pitkä lista!)

Lue lisää: 5 Vinkkiä ompelutarvikkeiden järjestämiseen

Olen todella kiitollinen, jos kokiessasi tämän Karnaluks postauksen hyödylliseksi ja innostavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi.