Merinovillan ompelu – 6 vinkkiä onnistumiseen

Onko merinovilla sinulle tuttu materiaali? Tässä postauksessa annan sinulle kuusi vinkkiä siihen, mitenkä onnistut suositun merinovillaneuloksen ompelussa.

Merinovilloja on toki erilaisia, mutta nämä vinkit keskittyvät nyt siihen useissa kotimaisissa kangaskaupoissa myytävään joustavaan neulokseen. Siinä materiaali on 100 % merinovillaa, erittäin joustavaa ja usein myös hyvin laskeutuvaa.

Merinovillan käyttö:

Itse rakastan merinovillaa! Sen ihanaa pehmeyttä, kutittamattomuutta, mukavaa lämpöä ja hengittävyyttä sekä helppohoitoisuutta. Okei, myönnetään vietän suurimman osan ajasta kotona pelkissä villakalsareissa.

Merinovilla on täydellinen materiaali talven pakkasille, mutta ei ollenkaan huono vaihtoehto myöskään kesällä. Harvemmin on kesälläkään niin lämmin, että lähtisin ulos ilman neuletakkia matkassa mukana.

Merinovilla-alusasu on myös ehdottomasti paras materiaali yöpukuun telttaretkillä. 

Kuten ehkä jo huomasit, merinovilla sopii oikeasti todella monenlaiseen ompeluun. Siitä voi tehdä koko perheelle niin kodin torkkupeitot, asusteet kuin vaatteet. 

Unelmallisen kaavoista monet sopivat erinomaisesti merinovillalle. Rennot neuletakit, Helmi-neuletakki ja Unisex paita ovat sille suunnitellut. Merinosta ommeltaviksi sopivat täydellisesti myös ihana ponchon kaava sekä erilaiset tunikat ja mekot.

Merinovillan ompelu – 6 vinkkiä onnistumiseen

1. Esipesu – Useimmat merinovillat on käsitelty niin, että ne kestävät vähintäänkin alhaisella lämmöllä konepesun villaohjelmalla. Varmista tarkat pesuohjeet kuitenkin aina myyjältä. 

Kutistumisen ja erilaisten käsittelyaineiden vuoksi merinovilla, kuten muutkin materiaalit, kannattaa aina pestä ennen ompelua. Jatkossa merinovillalle riittää kuitenkin useimmiten pelkkä tuuletus. Ethän siis koskaan pese ihania merinovaatteitasi turhan takia. 

2. Huomioi koko – Koska merinovilla joustaa todella paljon, pitää tämä huomioida kokoa valitessa. Ellei kaavaa ole valmiiksi suunniteltu merinovillalle. 

Merinovilla venyy myös käytössä. Jos vaatteen on tarkoitus olla vartalonmyötäinen saa siinä olla kunnolla miinusväljyyttä eli valmiin vaatteen mitat ovat omiasi pienemmät. Neuletakit voi olla hieman väljempiä, jotta alle sopii vaatteita.

3. Oikeat neulat – Materiaalin mukaan valitut neulat toimivat aina parhaiten ja ehkäisevät turhia saumojen reikiintymisiä. Merinovillalle suositellaan käytettäväksi pallokärkistä jersey neulaa.

Itse olen toisinaan käyttänyt myös HAx1SP neulaa, jos on tullut ongelmia hyppytikkien kanssa. Tämä on kuitenkin puolipallokärkinen neula, jota suositellaan elastaania sisältäville materiaaleille. 

Muista käyttää ommellessa joustavaa ommelta ja kokeile aina ensin tilkulle. Merinovillan ompelussa tarvitsee usein muuttaa säätöjä, jottei sauma kiristä liikaa. 

4. Älä päästä venymään ommellessa – Jotta onnistut merinovillan ompelussa on erittäin tärkeää, ettet päästä kangasta venymään. Se käy yllättävän helposti! 

Kasaa vaikka kirjoja kankaan alle tueksi, kunhan et päästä kangasta laskeutumaan vapaasti. Saumat voi alkaa ikävästi kupruilla ja menee kieroon kuin korkkiruuvi, jos merinovilla on päässyt ommellessa venymään.

5. Tue saumat – Koska merinovilla venyy käytössä on saumat hyvä tukea. Etenkin olkasaumat, käänteet ja pääntie venähtää helposti. 

Voit käyttää tukemiseen framilon joustonauhaa tai hieman joustavaa tukikangasta. Taskunsuut kannattaa kuitenkin tukea ihan joustamattomalla tukikankaalla. 

6. Neulaa kunnolla – Ihana joustavuus kääntyy helposti itseään vastaan ommellessa ja huomaat lopuksi, että toinen kappale on 10 cm toista lyhyempi. 

Etenkin pitkiä saumoja ommellessa on syytä neulata kappaleet kunnolla. Tarvittaessa voit vielä syöttää kangasta hellästi ommellessa. Näin saat helpommin pidettyä saumat venymättöminä. Eikä mene sitten turhaan purkuhommiksi.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä seuraavalla kerralla kun ompelet, jotain ihanaa merinovillasta. Ompelun iloa! 

Tiesithän muuten, että kommentti mahdollisuuden sijaan voit aina laittaa minulle sähköpostia kaisa(at)unelmallinen.fi jos sinulla on jotain kysyttävää, haluat antaa palautetta tai toiveita tuleviin postauksiin.

Olen erittäin kiitollinen, jos kokiessasi tämän merinovillan ompelu -postauksen hyödylliseksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!