Ompele helppo neuletakki (sisältää kaavan ja ompeluohjeen)

Tiesitkö, että maailman helpoimman neuletakin saa ommeltua jopa 15 minuutissa? Tässä postauksessa annan sinulle kuvalliset ohjeet niin ompeluun kuin kaavan piirtämiseen. Postauksen lopusta löydät kyseisen ohjeen myös videona.

Väljä neuletakki sopii niin itselle kuin lahjaksi kaiken kokoisille vartaloille.

Neuletakki kulkee näppärästi mukana niin kevään auringossa kuin kesällä etenkin, jos ei oikein tiedä olisiko kylmä vai kuuma. Talven kylmyydessä taas on ihana kääriytyä pehmeän ja lämpöisen neuleen syleilyyn. 

Ohjeen mukaan merinovillasta ommeltu neuletakki on ympäri vuoden yksi oman vaatekaappini kulmakivistä. Merinovilla on oikein käsiteltynä ihanan kestävä materiaali, joka ei rypisty tai vaadi turhan usein pesuja. Yleensä pelkkä tuuletus riittää.

Hyvin laskeutuva ja kevyt merinovilla sopiikin mielestäni tähän malliin kaikkein parhaiten. Trikoo ja sovituskuvissa näkyvä puuvillaneulos on myös oikein passeli.

Paksusta puuvillaneuloksesta tehty neuletakki käyttäytyy kuitenkin täysin eri tavalla eikä omasta mielestäni ehkä toimi aivan niin hyvin. Suosittelenkin käyttämään ennemmin vähän ohuita ja laskeutuvia kankaita.

Jos kaipaat enemmän muotoon ommeltujen neuletakkien kaavoja, käy tutustumassa Unelmallisen Annika, Aino ja Niina neuletakkeihin tai Helmi neuletakkiin.

Sovituskuvien tunika on ommeltu Eila tunikakaavalla ja leggingsit Unelma leggingsikaavalla.

Helpon neuletakin kaava:

  • Helpon neuletakin kaava on kaikessa yksinkertaisuudessaan pelkkä suorakulmio, johon on lisätty hiharesorit. Ohje sopii siis hyvin myös aloittelijoille, vaikka ihan ensimmäiseksi ompeluksi.

Ohje sopii loistavasti vasta ompeluharrastuksen aloittaville.

  • Alla olevasta kuvasta näet erittäin joustavaan ja laskeutuvaan materiaaliin kuten merinovillaan sopivat mitat. Kankaan joustavuus vaikuttaa hieman palan mittoihin. Kannattaa ehdottomasti lisätä leveyttä sekä suorakulmaan, että resoreihin käyttäessä merinovillaa vähemmän joustavaa materiaalia kuten trikoota tai paksua puuvillaneulosta. 

  • Voit tehdä hiharesorit samasta kankaasta kuin neuletakin tai resorista. Alla olevasta kuvasta näet yhden hiharesorin koon. Se on tarkoitus leikata kerran kaksinkertaiselta kankaalta. 

  • Neuletakin kaava leikataan mittojen mukaan kerran yksinkertaiselta kankaalta. Jos taitat kaavan kaksinkerroin voit leikata palan myös sen mukaan kaksinkertaisen kankaan taitteelta.

 

Helpon neuletakin ompeluohje:

  • Neuletakin ompelu käy lähes yhtä sutjakkaasti kuin palojen leikkaaminen. Taita ensin suorakulmion mallinen neuletakki pala kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain korkeus suunnassa. 

  • Ompele molemmat sivusaumat alla olevan kuvan vaaleanpunaisten pystyviivojen mukaisesti. Muista jättää kädentiet taitteen ja sauman väliin.

  • Seuraavaksi ommellaan hiharesorit. Taita ensin molemmat hiharesorit leveys suunnassa kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Ompele molempien hiharesorien sivusaumat alla olevan kuvan keltaisen pystyviivan mukaisesti.

  • Käännä molemmat hiharesorit kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain alla olevan kuvan nuolen mukaisesti. Molempien hiharesorien suulla pitäisi nyt olla taite ja sauma on piilossa hiharesorin sisällä.

  • Pujota nyt hiharesori neuletakin kädentien sisään niin, että kappaleet ovat oikeat puolet vastakkain. Hiharesorin avonainen reuna eli alla olevan kuvan sininen vaakaviiva tulee kädentielle. Ompele näin molemmat hiharesorit kädenteille.

  • Viimeisenä voit vielä huolitella neuletakin reunan nurjalle käännetyllä kaitaleella, rullapäärmeellä tai pelkällä saumuriompeleella kuten sovituskuvien neule. Jos kangas ei rispaannu voit yhtä hyvin jättää reunan myös huolittelematta.

 

Toivottavasti tästä ohjeesta on sinulle iloa ja hyötyä! Jos jokin kohta ei vielä auennut tai tykkäät enemmän katsella ja kuunnella löydät ohjeen alta myös videona. 

Voit myös aina laittaa minulle viestiä kati(at)unelmallinen.fi jos sinulla on jotain kysyttävää, missä tahansa ompeluvaiheessa. Autan oikein mielelläni!

 

Lue lisää: Kellohelma kaavoitus ja ompeluohje

Lue lisää: Helppojen sivusaumataskujen ompeluohje

Olen erittäin kiitollinen, jos kokiessasi tämän helpon neuletakin ompeluohje postauksen innostavaksi sekä auttavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!