Ohje kellohelman kaavoittamiseen + vinkkejä kellohelman huolitteluun
Kesä ja kellohelmat, täydellinen yhtälö! Eikä toki mikään estä sinua pukeutumasta liehuviin helmoihin myös muina vuoden aikoina. Ripaus naisellisuutta ja hulmuavia helmoja, saa kenet tahansa tuntemaan itsensä oman elämänsä prinsessaksi.
Helppo ja yksinkertainen ohje kellohelman kaavan piirtämiseen on ollut aiemman blogini ylivoimainen ykkönen. Tässä postauksessa annan sinulle tuon suositun ohjeen täysin uudistettuna ja parannettuna. Lopusta löydät lisäksi vinkkejä kellohelman huolitteluun.
Voit käyttää tätä kellohelman ohje postausta hyödyksi niin kellomekkojen kuin -hameiden kaavoituksessa. Jos et kuitenkaan innostu itse kaavoittamisesta, on sovituskuvissa näkyvät täyskellohelmaiset, sinikeltainen kukkallinen sekä sininen pitsimekko tehty Unelmallisen valmiilla Aada-mekkokaavalla.
Muita kellohelmaisia vaihtoehtoja löydät Unelmallisen Olga, Aina ja Hilja -hamekaavojen ja Esteri -tunikan ja -mekon arkeilta.
Keltainen pitsimekko on tehty yläosasta Unelmallisen Lotta tunikan kaavalla perhoshihoilla ja puolikellohelma on kaavoitettu tämän ohjeen mukaisesti ja leikattu sivusaumallisena.
Kellohelman ohje:
Saat kellohelman kaavan piirrettyä yksinkertaisen laskukaavan avulla, jonka opetan sinulle tässä postauksessa. Jos kellohelmat ei ole sinulle kuitenkaan entuudestaan tuttuja, on nyt hyvä tehdä ennen kaavoitusta pari käsitettä tutuksi.
On meinaan olemassa kahdenlaisia kellohelmoja. Täyskello on helmasta muhkeampi, kokonaisuudessaan ympyrän eli juurikin sen kellotaulun muotoinen. Puolikello sen sijaan on helmasta kapeampi ja nimensä mukaisesti vain puolikas ympyrä.
Käytännössä näiden kellohelmojen suurin eroavaisuus on nimeomaan helman leveydessä. Jos kaipaat kunnolla hulmuavia prinsessa helmoja suosittelen käyttämään täyskelloa ja hieman hillityimmissä vaatteissa puolikelloa.
Sopivaa kellohelman tyyliä miettiessä kannattaa ottaa huomioon sekä omat mieltymykset, että kangasmenekki. Kankaan leveys vaikuttaa mahdollisuuksiin myös huomattavasti. Ihan jokaisesta kankaasta ei edes mahdu leikkaamaan yhdessä kappaleessa saumatonta täyskellohelmaa tai puolikellohelmaa yhdellä saumalla.
Voit yhdistää tällä ohjeella piirretyn kellohelman haluamaasi yläosaan, käyttämällä laskukaavassa kyseisen yläosan mittoja. Anna siis omien mittojesi olla ja käytä laskukaavassa vyötärön kohdalla, haluamasi yläosan vyötärösauman eli sen kohdan mittaa, mihin ompelet kellohelman kiinni.
Ennen täyskellon helman leikkaamista tarkista kuvion suunta! Esimerkiksi eläinkuosiset kankaat ovat hankalia kellohelmoissa. Kuviot nimittäin kiepsahtavat villisti kyljelleen sivusaumojen kohdalla.
Kellohelman kaavan piirtäminen:
1. Vyötärön säde
Eli vyötärösauman mitta (kokonaisena tai puolitettuna) jaettuna piin arvolla (n.3.14). Löydät piin laskimen täältä, ellei sitä löydy valmiiksi omasta laskimestasi.
Aloita minkä tahansa kellohelman piirtäminen mittaamalla vyötärösauma, joko käyttämäsi yläosan kaavasta tai valmiin vaatteen käyttäjältä. Etenkin joustamattomien kankaiden kanssa, alla kerrottavassa laskukaavassa tehtävät mittaukset ja pyöristykset kannattaa tehdä todella huolella ja tarkasti, mutta joustavien kankaiden kanssa pyöristykset ei ole aivan niin millilleen.
Puolikellohelmaa kaavoittaessa vyötärösauman mitta jaetaan suoraan piin arvolla (n. 3,14). Esim. vyötärösauman mitta 94cm jaettuna piillä = 29,921. Pyöristetään luku 29,9cm.
Täyskellohelmaa kaavoittaessa, vyötärösauman mitta jaetaan ensin kahdella ja vasta tämä luku jaetaan piin arvolla (n. 3,14). Esim. vyötärösauman mitta 94cm jaettuna kahdella = 47cm. 47cm jaettuna piillä on 14,960. Pyöristetään luku 15cm.
Laskutoimituksissa saamasi summat on nyt vyötärön säde, jonka avulla aloitetaan kaavoittaminen. Piirrä ensimmäisenä suorakulma, jonka sivut on vyötärön säteen mittaiset (katso yllä olevasta kuvasta kohta 1). Apuna kannattaa käyttää kolmion mallista viivainta tai jotain muuta esinettä, jossa on valmiiksi suorakulma.
2. Vyötärösauma
Piirrä seuraavaksi vyötärön kaari eli vyötärön sauma (katso kuvasta kohta 2). Saat kaaren piirrettyä helposti merkitsemällä ensin kaavaan säännöllisin välein vyötärön säteen mitan, suorakulmasta mitattuna.
Piirrä kaari kokonaiseksi, joko harpin avulla tai vapaalla kädellä merkkien mukaisesti.
Muista vielä tarkistus mitata vyötärön kaari, jotta se on varmasti saman pituinen kuin ensimmäisessä kohdassa mittaamasi vyötärösauman mitta. Kun laitat vyötärön säteen mittaus merkit riittävän tiheästi on mittojen täsmääminen huomattavasti todennäköisempää.
3. Helman pituus
Piirrä seuraavaksi kaavaan haluamasi mittainen helma (katso kaavakuvan kohta 3). Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa suoraan kaavaan myös helman huolitteluun käytettävän käänne varan. Helman mitta piirretään kaavaan, jatkamalla vain suorakulman sivuja halutun helman pituuden verran.
Vinkki! Muista aloittaa helman mittaaminen vasta vyörätösaumasta, älä suorakulmasta. Kokemuksesta voin kertoa, että suorakulmasta mitattuna, tulee helmasta tietenkin huomattavasti suunniteltua lyhyempi.
Piirtäessäsi merkit riittävän tiheästi, saat helpommin vyötärön helman kaaren tasaisesti piirrettyä.
4. Helman kaari
Seuraavaksi piirretään helman kaari hyvin samalla tavalla kuin aiemmin vyötärösauma. Aloita helman kaaren piirtäminen, mittaamalla vyötärösauman viivasta säännöllisin välein helman mitta.
Piirrä helman kaari kokonaiseksi vapaalla kädellä merkkien mukaisesti. Mitä tiheämpään mittaat ja piirrät merkit, sen helpommin saat helman kaaren tasaisesti piirrettyä.
5. Taite tai sauma
Kellohelman leikkaamiseen kankaalta on todella monia erilaisia tapoja, jonka vuoksi kuvastakin puuttuu selkeämmät taite ja sauma merkinnät. Vain niiden kohdat on merkitty (katso kaavakuvan kohdat 5) ja tarkemmat sanalliset ohjeet kankaiden leikkaamiseen löydät alta.
Puolikellohelman voit leikata kuvan muotoisella kaavalla, joko yhdellä tai kahdella saumalla. Kun leikkaat kuvan mukaan piirretyn kaavan kaksinkertaisen kankaan taitteelta tulee siihen kokonaisuudessaan vain yksi sauma. Eli kaavakuvan toisen 5. kohdalla on tällöin taite ja toisen 5. kohdalla sauma.
Puolikellohelman toinen kankaan leikkuu tyyli on leikata kaava kaksinkertaiselta kankaalta niin, että molempiin sivuihin (eli niiden kaavakuvien 5. kohdalle) tulee saumat. Näin pystyt ompelemaan näihin sivusaumoihin halutessasi myös taskut.
Lue lisää: Helppojen sivusaumataskujen ompeluohje
Täyskellohelman voit leikata kokonaisena ympyränä, sivusaumoilla tai jopa neljässä palassa. Leikatessasi täyskellohelman kaavan kahdesti kaksinkertaisen kankaan taitteelta tulee helmaan sivusaumat, joihin voit halutessasi ommella taskut. Näin leikatessa kaavakuvan toisen 5. kohdalla on taite ja toisen 5. kohdalla sauma.
Halutessasi täyskellohelman voi leikata kokonaan ilman saumoja. Tällöin voit piirtää kuvan kaavan neljästi yhteen niin, että lopputulos on kokonainen ympyrä, mikä leikataan kerran yksinkertaiselta kankaalta.
Toinen vaihtoehto on leikata ohjeen mukaan piirretty kaava nelinkertaiselta kankaalta, jolloin kaikkiin sivuihin eli kaavakuvan 5. kohdalle tulee taite. Saat kankaan näin taittamalla sen ensin pituus suunnassa kaksinkerroin ja tämän jälkeen uudelleen leveys suunnassa kaksinkerroin.
Tehdessäsi täyskellon neljästä palasta kaava leikataan kahdesti kaksinkertaiselta kankaalta niin, että kaava kuvan molempien 5. kohdalle tulee sauma. Tässä tapauksessa sivusaumojen lisäksi KE:lle (keskietu) ja KT:lle (keskitaka) tulee myös saumat.
Vinkit kellohelman huolitteluun:
Kellohelman huolittelu saattaa tuntua todella haastavalta, ja sinun kannattaakin aluksi kokeilla, mikä tyyli sopii itsellesi parhaiten. Huolellinen silittäminen niin huolitellessa kuin käyttäessä auttaa myös vaatteen siistinä pysymiseen. Ennen kuin aloitat kellohelman viimeistelyn, kannattaa valmiina vaatteen antaa roikkua vähintäänkin yön yli, jonka jälkeen voit vielä tarvittaessa tasata helman oikean mittaiseksi.
Voit huolitella helman ainakin leveämmällä tai kapeammalla käänteellä sekä rullapäärmeellä. Rullapäärmeen ompeluun löydät tarkemman ohjeen oman ompelukoneesi tai saumurisi ohjekirjasta, jos se on niillä mahdollista toteuttaa.
Tehdessäsi leveän tai kapean käänteen aloita huolittelemalla reuna saumurilla, jolloin se menee hieman kasaan. Kapeassa käänteessä käännä reunaa nurjalle vain aavistuksen enemmän kuin saumurin ompeleen verran. Leveässä käänteessä käännä reunaa nurjalle haluamasi käännevaran verran. Lopuksi tikkaa käänne kiinni ompelukoneella tai peitetikkikoneella.
Kati on pyrkinyt tekemään tästä kellohelman ohjeesta mahdollisen selkeän ja enemmänkin rautalangasta väännetyn kuin liian suurpiirteisen. Välillä kokonaisuus on itse vaikea hahmottaa, joten jos sinulle tulee mitä tahansa kysyttävää nyt tai matkan varrella, niin laitathan minulle viestiä sähköpostitse kaisa(at)unelmallinen.fi
Lue lisää: Ompele sovituskuvien keltainen neuletakki 15 minuutissa (ohje + kaava)
Toivottavasti tästä kellohelman ohjeesta on sinulle paljon iloa ja apua! Olen erittäin kiitollinen, jos kokiessasi tämän kellohelman ohje postauksen hyödylliseksi sekä auttavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!