Ota nämä huomioon uudella kaavalla ommellessa

Koska olet viimeksi ommellut, jotakin itsellesi uudella kaavalla? Välillähän käy niin, että kirjaimellisesti kangistumme vanhoihin kaavoihin.

Ja mikäpä siinä. Joskus on ihana surauttaa hetkessä valmista sillä lemppari kaavalla. Toisinaan on kuitenkin mahtavaa kokeilla myös jotakin uutta.

Mitä pitää ottaa huomioon uudella kaavalla ommellessa?

Kun pidät muutaman asian mielessä on uudella kaavalla ommellessa helpompi onnistua. Tässä postauksessa kerron sinulle tarkemmin, mitkä nämä onnistumisen avaimet ovat.

Siihen on tietenkin syynsä miksi valitsemme niin usein sen tutun ja turvallisen. Onhan onnistumisen mahdollisuus tällöin lähes sata prosenttinen.

Uuden kaavan kanssa saattaa herätä epäilyksiä omista kyvyistä, mietityttää meneekö kallis kangas hukkaan ja sopiiko kyseinen malli edes itselle.

Onkin hyvä muistaa, että oikeasti kaikki ei sovi kaikille. Ei siis kannata koskaan ensimmäisenä ajatella, että olisi itse jotenkin vääränlainen tai kaava viallinen.

On hyvä muistaa, että oikeasti kaikki ei sovi kaikille.

Varmasti jokainen meistä on joskus käynyt vaatekaupoilla. Ihastunut rekissä johonkin tiettyyn vaatteeseen ja lähtenyt innoissaan sovittamaan.

Todetakseen, ettei kyseinen vaate ole alkuunkaan itselle tarkoitettu. Sama pätee tietenkin myös ompelussa. Et voi oikeasti kokeilematta tietää sopiiko jokin tietty malli juuri sinulle. 

Mutta vain kokeilemalla voit tietää. Ompelussa sinulla on myös aina mahdollisuus tarvittaessa muokata. Mielummin mahdollisimman paljon jo ennen kankaan leikkaamista.

Ota nämä asiat huomioon uudella kaavalla ommellessa:

1. Tarkista koko

Yksi vaikeimmista asioista vaateompelussa on oikean koon löytäminen. Tässä ei ikinä kannata luottaa pelkästään kokotaulukkoon eikä etenkään mutu tuntumaan. 

Kokotaulukko antaa kyllä suuntaa ja voi aivan hyvin osua kohdalleen, mutta se ei ole ollenkaan niin sanottua. Vielä epätodennäköisemmin oikea koko on se millä olet joskus ennenkin tehnyt.

Suosittelen lämpimästi, että kokoa pohtiessa mittaat itsesi ja vertaat omia mittojasi kaavaan. Meillä jokaisella on omat mieltymyksemme siihen, koska vaate on sopivan väljä tai tiukka.

Vertaa omia mittojasi kaavaan kokoa pohtiessa

Joustavat ja todella vartalonmyötäiset vaatteet voivat olla miinus tai nolla väljyydellä, väljemmät muutaman sentin plussalla ja joustamattomat vaatteet usean sentin väljyydellä.

Vaatteen käyttötarkoitus vaikuttaa myös tarvittavaan väljyyteen. Aluspaidaksi tarkoitettu t-paita ei toimi samalla väljyydelle kuin paksu talvitakki, jonka alle on tarkoitus pukea useampi kerros.

Mittaamisen lisäksi voit vielä verrata kaavaa johonkin itsellesi sopivaan saman tyyliseen valmiiseen vaatteeseen. Tämä ei ole mikään ns. oikea tapa, mutta saat siitäkin osviittaa koon valintaan.

Sopivaan kokoon vaikuttaa myös materiaalin paksuus ja joustavuus. Ohut trikoo ja todella paksu harjattucollege vaativat hyvin todennäköisesti eri koon.

Joustavalle tarkoitetulla kaavalla, ei koskaan kannata tehdä vaatetta joustamattomalla materiaalilla ilman muutoksia. Kaavaan pitää mahdollisesti lisätä hyvinkin paljon väljyyttä.

Jos jäät vielä kaikkien mittausten ja vertailuiden jälkeen arpomaan kahden koon välille ota isompi. Suuresta voi aina pienentää, mutta pienestä on paha suurentaa.

2. Tarkista kaikki mitat

Naisten kaavat tehdään yleensä n. 168 cm pitkille henkilöille, joilla on B-kupin rinnat. Ja miesten kaavat n. 182 cm pitkille henkilöille. 

Meistä läheskään kaikki ei tietenkään sovi näihin mittoihin. Se mikä on sinulle juuri sopivan mittainen paita, saattaakin olla toiselle aivan liian lyhyt tai vastavuoroisesti käydä tunikasta.

Harva meistä sopii valmiiseen kokotaulukkoon

Sama pätee hihoissa, taskujen paikassa ja vyötärön korkeudessa. Kaikki nämä mitat on ehdottomasti syytä tarkistaa ennen kankaan leikkaamista.

Useimmissa malleissa taskujen paikka on helppo muokata itselle sopivaksi vain siirtämällä kaavan merkit halutulle korkeudelle.

Muiden kappaleiden mittoja voidaan yksinkertaisimmillaan muokata katkaisemalla kaava. 

Kun lisäät katkaistujen kappaleiden väliin tarvittavan määrän ja piirrät saumat uudelleen yhtenäiseksi saat helposti lisää pituutta kappaleisiin.

Jos sinun pitää saada kaavaa lyhennettyä, voit laittaa katkaistut kappaleet tarvittavan määrän päällekkäin ja piirtää saumat uudelleen yhtenäiseksi.

Kaavan voi katkaista myös muutamasta kohdasta ja tehdä lisäykset/lyhennykset näin useampaan kohtaan. Etenkin useamman sentin lisäyksissä tai lyhennyksissä kannattaa tehdä näin.

3. Ompele sovitusversio

Ehdottoman tärkeää uudella kaavalla ommellessa on tehdä ensin sovitusversio, jostakin edullisesta eikä välttämättä edes niin mieluisasta kankaasta.

Jokainen meistä varmasti tietää sen tunteen, kun kauan huolella säästetty ja kallis kangas menee ommellessa jostain syystä pilalle. 

Ethän siis ikinä tee niistä rakkaimmista kankaista uuden kaavan ensimmäistä versiota, jotta vältyt turhilta mielipahoilta.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä kun seuraavan kerran innostut ompelemaan jollakin uudella kaavalla.

Lue lisää: 5 innostavaa vinkkiä ompelun aloittamiseen

Lue lisää: 7 vinkkiä ompelujumin parantamiseen

Jos sinulla on jotain kysyttävää, haluat antaa palautetta tai muuten vain vaihtaa ajatuksia ompelusta, voit aina laittaa minulle viestiä kati(at)unelmallinen.fi

Olen todella kiitollinen, jos kokiessasi tämän postauksen hyödylliseksi sekä innostavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!