DIY Babynestin ompeluohje + tulostettava PDF-kaava

Yksi aiemmin pitämäni blogin ylivoimaisesti suosituimmista postauksista on ollut babynestin eli vauvan unipesän ompeluohje. Koin kuitenkin, että  vuosia vanha postaus ansaitsee ehdottomasti aivan uuden ja tähän päivään tuodun ulkonäön ja sisällön.

Vaikka babynestin suurin buumi taitaa olla jo takanapäin, uskon sen edelleen olevan hyvin suosittu lahja vastasyntyneen vanhemmille. Itselleni ohjeen uudistamiseen tuli varsin loistava mahdollisuus, meidän saadessa kevättalvesta ensimmäisen kummipojan.

Aiemmin ompelemani babynestit ovat olleet ahkerassa käytössä saajillaan ja ilokseni lähteneet myös kiertoon seuraaville käyttäjille. Lapsuuden ystäväni sanoi jopa jälkeenpäin, ettei olisi ikinä uskonut, kuinka paljon hyötyä ja käyttöä babynestillä voisi olla.

Babynestin ompelu – tilaa maksutta tulostettava PDF-kaava

Babynestin ompelu on parhaimmillaan oikein hauskaa ja leppoisaa, mutta välillä myös hikistä puuhaa. Erilaisia vaiheita on monta eikä babynestin ompelu ole suinkaan mikään pikku juttu. Selkeillä ohjeilla siitä on kuitenkin mahdollista selvitä voittajana. Mutta etenkin ensikertalaisena aikaa kannattaa varata rutkasti. Mielellään jopa koko päiväksi!

Olen pyrkinyt tekemään ompeluohjeesta ja kaavan tulostuksesta mahdollisimman helppoa ja selkeää, mutta välillä sitä ei itse näe metsää puilta. Ota siis rohkeasti minuun yhteyttä sähköpostilla kati(at)unelmallinen.fi jos sinulla on jotain kysyttävää.

Saat tilattua maksutta babynestin itse tulostettavana PDF-kaavana sähköpostiisi klikkaamalla tästä. Kaavan mukana saat sähköpostiisi, ohjeet tulostamiseen A4 paperille sekä linkin tähän babynestin ompeluohje postaukseen. 

Katso ohje: Näin tulostat ja kasaat PDF-kaavat

Tarvitset nämä ompelutarvikkeet babynestin ompeluun:

 • 130 cm mieleistäsi puuvillakangasta 
 • 300 cm vanulevyä (paino 150 g)
 • 300 cm vinonauhaa
 • 300 cm nyöriä ja pari nyörinpäätä

Puuvillan ompeluun voit käyttää niin sanotusti tavallista eli standar ompelukoneneulaa. Koko 70 on sopiva ohuehkolle puuvillakankaalla, mitä babynestissä usein käytetään.

 

Babynestin kaavan piirtäminen ja kankaan leikkaaminen

 • Piirrä babynestin kaava kokonaisuudessaan sekä erikseen babynestin kaavaan katkoviivoin merkitty pohjan kaava. Huomaa, että kaavat ei sisällä valmiiksi saumanvaroja!

 • Leikkaa babynestin kaavan mukaan kaksi kangasta eli valmiin babynestin ylä- ja alapuoli. Voit leikata ne kerralla samasta kankaasta laittamalla kankaan kaksin kerroin tai eri kankaista leikaten molemmista kankaista yhden kappaleen kuten olen itse tässä ohjeessa tehnyt.

 • Leikkaa pohja vanulevystä. Itse leikkasin vanulevyn nelin kertaisena, mutta ota tässä ehdottomasti huomioon oman ompelukoonesi kyky ommella paksuja kohtia. 

 

Babynest kappaleiden huolittelu ja merkitseminen

 • Huolittele kankaat (eli babynestin ylä- ja alapuoli) ensin kauttaaltaan saumurilla tai ompelukoneen siksakilla. Laita nyt kappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele ne kiinni toisiinsa ompelukoneen suoralla ompeleella. Huom, jätä auki kokonaan pohjan kohdalta sekä reilusti vierestä. Katso kyseinen kohta alla olevasta kuvasta. Käännä babynest oikein päin ja silitä saumat. 

 • Piirrä nyt kaavasta katkoviivojen mukaan babynestin pohja kankaaseen. Voit käyttää tähän  esimerkiksi siihen tarkoitettua merkkauskynää tai liitua. Näiden merkkien mukaan ommellaan  hieman myöhemmin vanulevyt paikoilleen.

Nyörikujan ompelu vinonauhasta

 • Seuraavaksi ommellaan vinonauhasta kuja nyörille, jolla babynesti kiristetään lopuksi muotoonsa. Nuppineulaa vinonauha aiemmin ompelemasi sauman päälle oikealle puolelle. Ompele vinonauha ompelukoneen suoralla ompelella kiinni molemmilta sivuilta.

 • Pujota nyöri valmiiseen kujaan hakaneulan avulla. Kun nyöri on kokonaan kujassa laita vielä varmuuden vuoksi molempiin päihin hakaneulat, jos nyöri sattuu lähteä karkuun niin saat sen todennäköisemmin takaisin paikalleen.

 • Älä kiristä nyöriä vielä kauheasti tässä vaiheessa, jotta saat seuraavaksi ommeltua pohjalevyt kiinni siististi.

 

Babynestin pohjalevyn ompelu

 • Laita pohjalevyt paikalleen aiemmin piirtämiesi merkkien mukaisesti ja nuppineulaa kiinni mahdollisimman hyvin. Myös muualta kuin merkki viivojen kohdalta.

 • Kuten ehkä huomaat alla olevista kuvista, pohja voi tulla vähän reilumminkin yli merkittyjen viivojen. Suosittelen käyttämään erityisen pitkiä nuppineuloja ja varmistamaan, että kaikki pohjalevyt kiinnittyvät kunnolla päällekkäin.
   
 • Ompele nyt pohjalevyt varovasti kiinni paikoilleen ompelukoneen suoralla ompeleella. Tässä vaiheessa babynesti voi näyttää oikein ommeltunakin vähän vinkkeliltä, jotta älä turhaan säikähdä kyllä se siitä vielä oikenee.

 

Babynestin reunan pehmustaminen

 • Nyt vuorossa on koko homman haastavin ja hikisin vaihe eli reunan pehmustaminen. Aina kun sinusta alkaa tuntua liian vaikealta, laske kymmeneen, hengitä syvään ja anna käsien hetki levätä niin jo taas onnistuu.

 • Aloita rullaamalla loput vanulevystä. Kun laitat kumilenkkejä rullan ympärille, se pysyy helpommin muodossaan laittessa.

 • Jos pystyt voit vetää rullan läpi yhdessä palassa, mutta itseltäni tämä ei ole onnistunut. Olen laittanut oman pätkän vanurullaa molempiin sivuihin sekä päätyyn.

 • Työnnä vanurulla toisesta päästä reunan sisään niin pitkälle kuin saat. Kun toinen sivu on vielä tyhjä, voit auttaa loput ensimmäisestä sivusta, vetämällä vanulevyä eteenpäin sen kautta niin pitkälle kuin saat. Jos laitat vanun osissa, työnnä seuraavaksi paikalleen päädyn pehmuste ja viimeisenä toinen sivu.

 • Vanulevyn saa sullottua paikoilleen yksin, ilman kättä pidempää apuna, mutta pienoisia epätoivon hetkiä matkalla saattaa kyllä iskeä.

 • Kun olet saanut vanun onnistuneesti paikalleen, on aika huokaistaan helpotuksesta. Suurin työ on tehty!

 • Mainittakoon, että olen kuullut reunan pehmusteena käytettävän myös vanua. Itselläni ei ole tästä kokemusta, joten tarkempia tietoja en pysty valitettavasti sen käytettävyydestä antamaan.

Kun olet saanut vanun onnistuneesti paikalleen, on aika huokaistaan helpotuksesta. Suurin työ on tehty!

 

Babynestin viimeistely

 • Huolittele viimeisenä ompeluvaiheena avoimet reunat vinonauhalla, jottei vaivalla sullomasi vanulevyt pääse karkuun. Jotta vinonauhan ompelu kävisi helpommin, kannattaa ensin ommella avoimet reunat valmiiksi kiinni ompelukoneen suoralla ompeleella.

 • Kiinnitä vinonauha ennen ompelua huolellisesti paikoilleen nuppineuloilla tai jos sinulta vain sattuu löytymään niin mielummin wonder clipseillä.

 • Ompele vinonauha rauhassa kiinni ompelukoneen suoralla ompeleella. Varmista, että kangas pysyy koko ajan ommellessa kunnolla vinonauhan välissä.

 • Kiristä lopuksi babynesti oikeaan muotoonsa nyörien avulla. Solmi nyörit ja pujota nyörinpäät paikoilleen. Muista myös huolitella nyörit vähintäänkin solmimalla.

 • Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä taputa itseäsi olkapäälle ja sano; ”Mahtavaa työtä! Onneksi olkoon, sinä pystyit siihen.

 

Lopuksi taputa itseäsi olkapäälle ja sano; ”Mahtavaa työtä! Onneksi olkoon, sinä pystyit siihen.”

Toivottavasti ohjeesta ja kaavasta on sinulle paljon iloa ja apua. Jos sinulle tulee nyt tai matkan varrella, jotain kysyttävää niin laitathan minulle viestiä Unelmallisen facebook sivulla tai sähköpostitse kati(at)unemallinen.fi.  

Saat ommella kaavalla omaan käyttöösi, lahjaksi ja hyväntekeväisyyteen niin paljon kuin haluat, mutta pyydän ettet käytä sitä kaupalliseen tarkoitukseen. Babynestin käytöstä ja sen turvallisuudesta ollaan montaa mieltä, joten jokainen ompelee ja käyttää sitä omalla vastuullaan.

Alta löydät vielä uudelleen kuvan, jota klikkaamalla saat tilattua babynestin kaavan itse tulostettavana PDF-kaavana sähköpostiisi. Kaavan mukana saat sähköpostiisi tulostus ohjeet A4 paperille sekä linkin tähän babynestin ompeluohje postaukseen. Katso ohje >> PDF-kaavat tulostus ja kasaaminen

 

Olen erittäin kiitollinen, jos kokiessasi tämän babynestin ompeluohje postauksen hyödylliseksi sekä auttavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!