Taskullinen tunika – taskun kaavoitus ja ompeluohje

Käsi ylös, kuka rakastaa taskuja? Minä! Onhan ne nyt näppärät. Ja mielellään vielä kaikissa vaatteissa. Pienet taskut, suuret taskut, näyttävät taskut. Ihan kaikenlaiset taskut. Ei ole siis ihme, että kaikista suunnittelemistani kaavoistakin löytyy mahdollisuus taskuihin. 

Taskullinen tunika taskun kaavoitus

Taskun ompeluohje:

Tässä postauksessa näyttämäni ompeluohjeen taskut on Unelmallinen Josefiina tunikasta. Samanlaiset taskut löydät myös Unelmallisen Kati ulkoilutakin kaavasta.

Voit hyödyntää tätä ohjetta apuna kyseisen taskullisen tunikan ja takin ompelussa tai piirtää ohjeen mukaan samanlaiset taskut omaan suosikki yläosaasi.

Olen pyrkinyt tekemään tästä taskun ompeluohje postauksesta mahdollisimman helpon ja selkeän, mutta ota rohkeasti minuun yhteyttä sähköpostilla kati(at)unelmallinen.fi jos sinulla on jotain kysyttävää.

Kati tunikassa
Taskullisen tunikan pdf kaavat
Taskullinen tunika ohje

Taskun kaavoitus:

Jos sinulta löytyy valmiina Josefiina tunikan kaava, voit leikata suoraan kaikki kaavanosat haluamastasi kankaasta. Jos tarkoituksenasi on piirtää tämän ompeluohjeen taskun kaavat itse, piirrä ne ensin tämän kohdan ohjeiden mukaisesti.

 • Aloita haluamasi tunikakaavan muokkaus tekemällä etukappaleen vyötärölle tai rinnan alle poikkisauma kuten alla olevassa kuvassa.

 • Piirrä ulomman ja sisemmän taskupussin kaava kuvan (toinen alla) mittasuhteiden mukaisesti. Tässä ohjeessa käytettyjen taskujen koko on noin koosta 46. Voit muuttaa mittoja sen mukaan, minkä kokoiset taskut haluat omaan tunikaasi ommella.

 • Muokkaa vielä etuhelmaan taskunsuun kohta edellisessä kohdassa piirtämäsi ulomman taskupussin mukaisesti.
pdf kaava taskun ompeluun
taskut tunikaan ohje

Taskunsuun huolittelu:

Voit huolitella taskut kahdella eri tavalla, kanttaamalla (katso ohje alempaa) tai pelkällä saumalla eli tässä kohdassa näyttämälläni hieman yksinkertaisemmalla tyylillä.

 • Aloita taskujen ompelu laittamalla ulompi taskukappale etuhelman taskunsuulle oikeat puolet vastakkain. Ompele taskunsuun sauma ja toista sama toiselle taskulle.

 • Käännä taskukappale etukappaleen nurjalle puolelle ja tikkaa taskunsuu oikealta puolelta peitetikkikoneella tai ompelukoneen kaksoisneulalla. Näin taskupussi pysyy käytössä paremmin paikallaan. Toista sama toiselle taskulle. 

Taskunsuun huolittelu kanttaamalla:

Tässä kappaleessa näytän sinulle, mitenkä saat huoliteltua taskunsuut resorikantilla. Ja voit muuten hyödyntää tätä kanttaus ohjetta, minkä tahansa kappaleen esimerkiksi pääntien huolittelussa.  Kanttaamisen periaate on samanlainen kappaleesta riippumatta.

Kanttaamisen avuksi on olemassa myös siihen tarkoitettu kantinkääntäjä, joka tekee ison osan tämän kohdan vaiheista puolestasi. Kun kantinkääntäjää oppii käyttämään kunnolla ja löytää juuri oikeat säädöt, se on varsin näppärä apuväline, muttei ollenkaan välttämätön.
 

Muutaman käsin käännetyn kantin jälkeen, se käy jo oikein sutjakkaasti

Muutaman käsin käännetyn taskunsuun tai pääntien huolittelun jälkeen, se käy jo oikein sutjakkaasti. Itse henkilökohtaisesti jopa tykkään enemmän tässä ohjeessa näyttämästäni tyylistä kääntää kantti käsin.

 • Aloita taskujen ompelu laittamalla ulompi taskukappale etuhelman taskunsuulle nurjat puolet vastakkain. Seuraavaksi tehdään kanttia varten tarvittavat laskutoimitukset. 

 • Mittaa ensin taskunsuu. Tässä esimerkin tunikassa taskunsuu on 32 cm. Jaa mitattu luku neljällä (30 : 4 = 8 ) ja laita taskunsuulle merkit nuppineuloilla, klipseillä tai merkkauskynällä saamasi summan mukaisesti. Käyttäessäsi klipsejä tai nuppineuloja voit laittaa ne lisäksi molempiin päihin.

 • Seuraavaksi laske sopivan mittainen resorikantti kertomalla taskunsuun pituus 0,75 (32 X 0,75 = 24). Leikkaa saadun summan pituinen ja 3 cm leveä kanttinauha resorista. Jaa kanttinauhan pituus neljällä (24 : 4 = 6 ) ja laita siihenkin merkit nuppineuloilla, klipseillä tai merkkauskynällä saamasi summan mukaisin välein.

 • Seuraavaksi kiinnitä nuppineuloilla tai klipseillä resorikantti taskunsuulle oikeat puolet vastakkain, näihin molempiin kappaleisiin juuri laskettujen merkkien mukaisesti. 

 • Harsi resori kiinni taskunsuulle merkkien mukaisesti. Harsittu resori pysyy helposti paikallaan kanttaamiseen loppuun asti ja langat on helppo purkaa lopuksi, kun käytät suora ommelta sekä erittäin pitkä ja löysä tikkiä. Venytä harsiessa resoria samanmittaiseksi kuin taskunsuu. Varo venyttämästä taskunsuuta.

 • Käännä resorikantti tämän jälkeen saumanvaran päälle. Voit etenkin ensimmäisillä kanttaus kerroilla, kiinnittää kantin huolellisesti nuppineuloilla tai klipsseillä, jolloin tikkaaminen voi tuntua helpommalta.

 • Kanttaa taskunsuu valmiiksi tikkaamalla resorin päältä etuhelman oikealta puolelta peitetikkikonella tai ompelukoneen kaksoisneulalla. Varmista kokoajan, että saumanvara pysyy tikatessa paikallaan resorin välissä.

 • Kanttauksen lopuksi pura harsintalangat pois. Ne pitäisi lähteä ihan vain vetämällä ensin nurjalla eli ulomman taskupussin puolella näkyvä lanka. Leikkaa mahdollisesti tikkauksen viereen jäänyt ylimääräinen resori siististi pois. Varo kuitenkin leikkaamasta juuri ompelemaasi tikkiä.

 

Etukappaleen ja taskupussien ompelu:

 • Ommellaan seuraavaksi taskupussit valmiiksi. Laita sisempi ja ulompi taskukappale oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni taskukappaleiden ulkoreuna eli kaarevan muotoinen reuna. Toista sama toiselle taskulle. Halutessasi voit tikata vielä taskupussin ulkoreunasta kiinni etukappaleeseen, mutta itse en ole koskaan kokenut tätä tarpeelliseksi.

 • Asettele paikoilleen ja nuppineulaa tai kiinnitä klipseillä taskupussit etuhelmaan ylhäältä eli etukappaleen poikkisaumasta ja sivusaumoista. Voit myös harsia taskupussit ensin kiinni, jotta ne pysyy paikallaan kun ompelet vaatteen valmiiksi. 

 • Laita nyt etuhelma ja etukappale oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni poikkisaumasta. Varmista vielä, että taskut pysyy ommellessa paikallaan. Etenkin kantattu reuna meinaa helposti luiskahtaa pois välistä.

 • Nyt voit ommella tunikan loppuun normaalissa tai käyttämäsi kaavan ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Silitä ja käännä ommellessa poikkisauma ylöspäin ja sivusauma takakappaleen puolelle näin tasku asettuu parhaiten.

 

Vinkit onnistuneeseen ompeluun: 

 • Resorin joustavuus vaikuttaa kanttinauhan laskukaavassa käytettyyn kertoimeen. Aika perussääntönä voi pitää tässäkin ompeluohjeessa käytettyä 0,75. Se voi kuitenkin olla myös 0,7 tai 0,8 riippuen resorin jämäkkyydestä. Trikoolla kantatessa, kerroin voi olla vielä suurempi esim. 8,5.

 • Silitä, mahdollisimman usein ja mahdollisimman paljon! Etenkin kantin kääntämistä helpottaa kun olet silittänyt ensin resorin saumanvaran päälle. 

 • Venytä kantatessa aina vain resoria tai muuta käyttämääsi kanttinauhaa älä koskaan huoliteltavaa kappaletta.

Pyrin tekemään tästä taskun ompeluohje postauksesta enemmänkin rautalangasta väännetyn kuin liian suurpiirteisen, mutta jos jokin kohta on kuitenkin jäänyt epäselväksi tai sinulle tulee vastaan mutkia ompelumatkallasi, niin otathan minuun yhteyttä sähköpostilla kati(at)unelmallinen.fi Vastaan oikein mielelläni kysymyksiisi, jos jokin kohta jäi mietityttämään.

 

Lue lisää: Sirkkarenkaiden kiinnitys helposti ja nopeasti

Lue lisää: Helppojen sivusaumataskujen ompeluohje

Olen erittäin kiitollinen, jos kokiessasi tämän taskun ompeluohje postauksen hyödylliseksi sekä auttavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!