Näppärien kaavapainojen ompeluohje (+ maksuton PDF-kaava)

Oletko kuullut kaavapainoista? Eli erinäisistä esineistä, joiden avulla saat pidettyä kaavan paikoillaan leikatessasi kangasta. Tähän toki käy mikä tahansa esine puhelimesta kirjaan, mutta itse tykkään juuri siihen tarkoitukseen ommelluista kaavapainoista.

Löydät tästä postauksesta näiden näppärien kaavapainojen kuvallisen ompeluohjeen sekä maksuttoman PDF-kaavan. Voit tilata kaavan sähköpostiisi klikkaamalla alla oleva kuvaa tai tätä linkkiä >> kaavapainojen kaava.

Saat kaavan mukana tulostusohjeet A4 paperille sekä linkin tähän kaavapainojen ompeluohje postaukseen. Jos sinulla on jotain kysyttävää kaavapainoista tai törmäät ongelmiin niiden ompelussa, voit aina ottaa minuun yhteyttä sähköpostilla kati(at)unelmallinen.fi

Miksi korvata nuppineulat kaavapainoilla?

Nuppineuloilla on toki aikansa ja paikkansa ompelussa, mutta uskallan väittää, etten ole suinkaan ainoa, joka ei tule erityisen hyvin toimeen niiden kanssa. Olen tietenkin yrittänyt olla kaveria, mutta usein nuppineulat yksinkertaisesti pistelevät ikävästi, reikiinnyttävät kauniit kankaat ja repivät juuri piirretyt kaavat.

Kaavoja leikatessa nuppineulat voi helposti korvata näillä yksinkertaisilla kaavapainoilla. Näin nuppineulat ei pääse enää tuhoamaan kaavojasi ja sormenpäät pysyy ehjinä. Eikä sinun toki tarvitse vuodattaa niin paljon pistelyn aiheuttamia tuskan kyyneliä.

Saatat nyt pohtia, eikö kaavapainot muka ole hukassa aina tarvittaessa. En tietenkään voi vastata puolestasi, mutta oman kokemukseni mukaan ei. Ryhtyessäni leikkaamaan kankaita, otan kaavapainot esille siinä missä muutkin tarvikkeet kuten sakset ja kaavat.

Kaavapainojen tarvikkeet

Kaavapainoihin ei suurempia materiaaleja tarvitse. Pala puuvillakangasta ja pussi puuroriisiä riittää. Loistava paikka ottaa siis tilkkulaatikon aarteet hyötykäyttöön.

Jos haluat kaavapainoista jämäkämmät, voit laittaa ohuesta puuvillasta tehtyihin painoihin kovikkeeksi tukikangasta. Itse en kuitenkaan ole kokenut tähän tarvetta.

Ensimmäisenä tietenkin piirretään kaavat. Jos et vielä tilannut kaavapainojen PDF-kaava. Tilaa tästä >> kaavapainojen kaava. Kaavat eivät sisällä saumanvaroja. 

Leikkaa seuraavaksi kankaat. Neliönmallinen pohja leikataan kerran yksinkertaiselta kankaalta ja kolmion mallinen sivukappale kaksi kertaa kaksinkertaiselta kankaalta. 

Leikkaa halutessasi samalla tavalla myös tukikankaat. Silitä mahdolliset tukikankaat tässä vaiheessa jokaisen palan nurjalle puolelle.

Kaavapainojen ompeluohje

  • Huolittele ensin kaikki kappaleet siksakilla, jotta ne eivät lähde purkaantumaan.

  • Laita kaksi sivukappaletta päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele ne kiinni toisiinsa, mutta vain toisesta sivusta. Toista sama kahdella muulla sivukappaleella.

  • Laita nämä äsken ommellut kappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele ne kiinni toisiinsa sivuilta. Nämä on nyt ne sivut, mitkä edellisessä kohdassa jätettiin ompelematta. 
  • Laita näistä kolmion mallisista sivukappaleista ”rakentunut pyramidi” neliön muotoisen pohjan päälle oikeat puolet vastakkain ja ompele ne kiinni toisiinsa pohjasta. Muista jättää kääntöaukko!

  • Käännä kaavapaino oikein päin ja täytä riisillä (tai jollakin muulla haluamallasi täytteellä). Kaikkein kätevimmin täytät kaavapainon suppilon avulla, mutta melko hyvin se kävi myös tuollaisella pienellä mitalla

  • Ei kannata sulloa kaavapainoa liian täyteen. Kun kolmion kärjessä on hieman tyhjää tilaa, kaavapainoon on helpompi tarttua siirtäessä. 

  • Ompele vielä viimeiseksi kääntöaukko kiinni käsin pienin pistoin.

 

Toivottavasti tästä ohjeesta ja kaavasta on sinulle paljon iloa. Jos sinulle tulee milloin tahansa, jotakin kysyttävää kaavapainojen ompelusta tai haluat antaa palautetta, niin voit aina laittaa minulle viestiä kati(at)unelmallinen.fi  

Saat ommella kaavalla omaan käyttöösi, lahjaksi ja hyväntekeväisyyteen niin paljon kuin haluat, mutta pyydän ettet käytä sitä kaupalliseen tarkoitukseen. 

Tilaa maksuton PDF-kaava sähköpostiisi tästä >> kaavapainojen kaava. Saat kaavan mukana sähköpostiisi tulostusohjeet A4 paperille sekä linkin tähän kaavapainojen ompeluohje postaukseen. 

Olen erittäin kiitollinen, kun kokiessasi tämän kaavapainojen ompeluohje postauksen hyödylliseksi sekä auttavaksi, jaat sen myös ystävillesi omissa somekanavissasi. Kiitos!